PvdA wil hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen

Als het aan de PvdA ligt wordt het maximale tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken geleidelijk teruggebracht van 52 naar 30 procent. Bij nieuwe hypotheken geldt de renteaftrek alleen als het hele hypotheekbedrag in dertig jaar wordt afgelost. Dat plan presenteerde PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag.

Over dertig jaar mag nog slechts hypotheekrente afgetrokken worden over een bedrag dat gelijkstaat aan de gemiddelde huizenprijs. Die is momenteel 233 duizend euro.

Ook wil Samsom dat de overdrachtsbelasting vervalt voor starters op de woningmarkt. Het kabinet verlaagde de overdrachtsbelasting vorig jaar van zes naar twee procent voor de periode van een jaar. Dit moet zo blijven, vindt Samsom.

In een zogenoemde townhallbijeenkomst in het Museum voor Communicatie in Den Haag presenteerde Samsom dinsdag zijn ‘Keuzes voor de toekomst van Nederland’. Daarin zet de nieuwe PvdA-leider zijn plannen uiteen.

De PvdA wil dat het begrotingstekort in 2013 is teruggebracht naar 3,6 procent. Dat is hoger dan de Europese norm van drie procent, waar het kabinet naar verwachting aan vasthoudt. Maar volgens Samsom kennen zijn plannen zo veel hervormingen dat hij ‘geen moment bang zou zijn dat we dit pakket er in Brussel niet doorheen zouden krijgen’.

In 2015 moet het tekort zijn teruggebracht tot een procent, als het aan de PvdA ligt. Volgens Samsom zullen zijn plannen het overheidssaldo op termijn met twintig miljard verbeteren. Het Centraal Planbureau moet de plannen van de PvdA nog doorrekenen. Het resultaat hiervan verwacht Samsom binnen enkele weken.

Samsom wil dat rijken meer belasting gaan betalen. Voor vermogens boven de 125 duizend euro moet een hoger tarief gaan gelden en de maximale belastingaftrek voor pensioenpremies moet omlaag. Ook wil hij de financiële sector aanpakken. Bonussen mogen niet meer dan twintig procent van het vaste salaris zijn en er moet een bankenbelasting komen op financiële transacties.

Daarnaast pleit Samsom voor een inkomensafhankelijk eigen risico en dito zorgpremie, moeten alle specialisten in loondienst en wordt de concurrentie tussen zorgverzekeraars gestopt. Het toezicht op straat moet worden verbeterd door de inzet van ‘gemeentebrigadiers’. Ook moet het ontslagrecht worden hervormd, zodat het eenvoudiger wordt om van de ene baan naar de andere over te stappen.

10 april 2012, 19:11
©novum