Veel artsen op hoogte van wetenschapsfraude

Een op de zeven artsen heeft met eigen ogen gezien dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen. Bijna een kwart heeft weleens meegemaakt dat resultaten werden bewerkt om het gewenste resultaat te krijgen. Evenzoveel artsen zagen collega’s alleen gegevens gebruiken die de onderzoeker goed uitkwamen.

Dat concludeert artsenblad Medisch Contact op basis van enquête onder achthonderd huisartsen, medisch specialisten en andere geneeskundigen. Van de ondervraagden ziet een op de drie weleens dat aan de lijst van auteurs van een wetenschappelijk artikel iemand werd toegevoegd die niets met het onderzoek te maken had.

De medici zeggen zelf nieuwe wetenschappelijke inzichten niet direct in de praktijk te gebruiken. Een ruime meerderheid past deze pas toe als ze zijn vastgelegd in professionele richtlijnen.

Sinds vorig jaar is er veel te doen om sjoemelende hoogleraren. In september bleek dat Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata bedacht en in tientallen gevallen zelf de resultaten verzon. Daarna kwamen ook andere fraudezaken aan het licht.

11 april 2012, 05:23
©novum