Categories Nieuws Artikelen

Amsterdam wil oude brommers weren

Amsterdam wil oudere brommers en snorfietsen weren in het gebied binnen de ringweg A10. Brom- en snorfietsen stoten luchtverontreinigende stoffen uit die slecht zijn voor de gezondheid, stelt de hoofdstad.

Daarom wordt een milieuzone voor deze doelgroep onderzocht en voorgelegd aan de gemeenteraad, staat in een stuk van het college. Het uitgangspunt is dat brommers en snorfietsen ouder dan 2011 niet meer welkom zijn in het centrum van de stad.

De gemeente, die eind deze maand met een concreet voorstel komt, wil de maatregel op 1 januari 2018 laten ingaan. ,,Bezitters van een oude brommer of snorfiets hebben dan nog de tijd hun voertuig te vervangen”, zegt een woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid).

Vrachtwagens

Amsterdammers bezitten circa 27.000 bromfietsen en 30.000 snorfietsen. Het aantal snor- en bromfietsen is de afgelopen jaren flink toegenomen.

De hoofdstad introduceerde in 2009 al een milieuzone voor vervuilende vrachtwagens voor het hele gebied binnen de A10. Vanaf 2017 mogen bestelauto’s ouder dan zeventien jaar de stad niet meer in. Chauffeurs van vervuilende voertuigen die toch de stad in gaan, riskeren een boete.

06-01-2016 © ANP / Demet TV