Brussel nog niet tevreden over Turkije

video niet meer beschikbaar

De toestroom van vluchtelingen via Turkije moet verder omlaag. Er is meer inspanning nodig om de cijfers naar beneden te krijgen. Dat zeiden premier Mark Rutte en Europees commissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans donderdag in Amsterdam tijdens een persconferentie om het Nederlands voorzitterschap van de EU af te trappen.

Europa heeft met Turkije een gezamenlijk plan van aanpak afgesproken. Turkije zal onder meer in ruil voor geld de grenzen met Europa potdicht moeten houden. Volgens Timmermans zijn ,,de eerste resultaten bemoedigend”, maar hij zei tegelijkertijd dat de cijfers nog steeds ,,relatief hoog” zijn. ,,Er is nog een lange weg af te leggen,”, zei Timmermans. ,,Ik geloof dat Turkije bezig is de afspraken te implementeren.”

Rutte sloot zich bij de woorden van Timmermans aan.

07-01-2016 © ANP / Demet TV