Twee keer zo veel meldingen racisme internet

Het meldpunt voor internetdiscriminatie (MiND) heeft vorig jaar 652 meldingen gekregen over discriminatie online. Dat is ruim twee keer zo veel als een jaar eerder, toen het meldpunt 305 meldingen kreeg. In 2013 kwamen er 251 meldingen.

In twee derde van de gevallen besloot het meldpunt dat de uitlatingen niet strafbaar waren, gelijk aan 2014. Het meldpunt heeft vijf keer aangifte gedaan.

Twee op de drie gemelde uitlatingen werden gedaan op sociale media. Volgens het meldpunt komt de stijging door de vluchtelingenkwestie en door terreuraanslagen in Frankrijk. ,,Alle asielzoekerscentra platbranden” en ,,moslims in veewagens trappen en deporteren”, noemt MiND als voorbeelden van gemelde discriminatie. Bovendien wordt het meldpunt bekender, waardoor mensen er eerder discriminatie doorgeven.

Vluchtelingen

Het meldpunt had het vooral druk in de laatste vier maanden van het jaar. Tussen september en december kwamen er 401 meldingen, ongeveer evenveel als in de twaalf maanden ervoor.

Bij 44 procent van de meldingen gaat om discriminatie naar ras, en die zijn vooral gericht tegen vluchtelingen in het algemeen. Ongeveer 22 procent van de meldingen gaat over godsdienstdiscriminatie. Vrijwel al die meldingen gaan over discriminatie tegen moslims.

Het meldpunt internetdiscriminatie is in 2013 opgericht op initiatief van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wordt gerund door NL Confidential, de organisatie achter Meld Misdaad Anoniem.

12-01-2016 © ANP / Demet TV