Categories Nieuws Artikelen

Nederland verhoogt druk op Marokko

Nederland wil graag een aangepast verdrag met Marokko over Nederlandse uitkeringen aan teruggekeerde Marokkanen, maar de klok tikt. Zonder nieuw akkoord wordt het huidige verdrag voor 1 juli opgezegd, waarschuwde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

,,Dan heeft dat verdrag zijn tijd gehad. Jammer maar helaas”, aldus Asscher donderdagavond in de Tweede Kamer. Daar spiegelt zich een meerderheid af om het bestaande verdrag eenzijdig op te zeggen. Veel Kamerleden vinden de huidige uitkeringen te hoog.

Vorig jaar was er een akkoord over een verlaging van uitkeringen, maar Marokko kwam daarna met nieuwe eisen. Daar wil de regering in Den Haag niet op ingaan.

Sommige Kamerleden wezen op de ironie dat kort voor het debat over Marokko een collega van Marokkaanse komaf, Khadija Arib, tot voorzitter van de Kamer werd gekozen.

14-01-2016 © ANP / Demet TV