Geldermalsen wilde ‘gewoon’ doen over azc

Geldermalsen wilde ,,zo gewoon mogelijk” doen over de komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen in de Gelderse gemeente. De raad moest eerst besluiten dat het azc er zou komen en daarna zouden burgers mogen meepraten over de uitwerking. Dat zou ook rellen tijdens inspraakavonden zoals in Steenbergen en Ede voorkomen. Die keuze had evenwel ,,dramatische” gevolgen, want de raadsvergadering op 16 december liep uit op grootschalige onlusten.

Dat constateert de gemeente maandag in een evaluatie van wat er mis ging in de besluitvorming. De raad bespreekt de gebeurtenissen volgende week dinsdag. Het plan voor een azc in Geldermalsen is ondertussen van tafel en zal voorlopig niet terugkeren, aldus burgemeester Miranda de Vries.

De gemeente dacht dat bij inspraak vooraf ,,de grootste schreeuwers de winnaars zouden zijn.” Van het plan zou dan weinig overblijven. Het bestuur schatte ook verkeerd in dat het aantal op te vangen asielzoekers niet uit zou maken. Achteraf bleek dat de omvang van het beoogde azc juist een groot struikelblok was.

Het college wilde nog voor de kerstdagen groen licht voor het azc hebben. Daarom zijn tot op de avond voor de vergadering ernstige twijfels van raadsfracties genegeerd. Het plan zou waarschijnlijk niet door de raad zijn gekomen, blijkt uit de evaluatie.

18-01-2016 © ANP / Demet TV