‘Export naar Iran kan verdubbelen’

Het wegvallen van de economische sancties tegen Iran is goed nieuws voor de export van Nederland. Verladersorganisatie EVO laat maandag weten dat de uitvoer naar het land mogelijk verdubbelt ten opzichte van de huidige exportwaarde. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht dat het opheffen van de sancties mogelijkheden biedt.

Onder meer energiebedrijven, de land- en tuinbouw en leveranciers van apparaten voor de gezondheidszorg zijn kansrijk, denken beide instellingen. ,,De inwoners zijn relatief rijk, maar lopen wel achter. Een gevolg van de handelsrestricties”, aldus EVO.

De export van Nederland naar Iran bedroeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2014 375 miljoen euro. Het land met krap 80 miljoen inwoners is een van de grootste economieën in de regio. Vanwege het nucleaire akkoord dat de internationale gemeenschap met Iran sloot, vallen de sancties weg.

Shell

De maatregelen werden in 2012 ingesteld. Tot die tijd deden bedrijven in ons land veel zaken met Iran, en groeide de export naar het land tot circa 600 miljoen euro. Een niveau dat vanaf nu dus ruimschoots kan worden overtroffen, menen de kenners.

Onder meer oliereus Shell kan profiteren. Het bedrijf heeft al meermaals aangegeven de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. Ook voor tankopslagbedrijf Vopak biedt het opheffen van de sancties volgens kenners kansen.

KLM

KLM liet weten de ontwikkelingen nauwgezet te volgen, maar heeft nog geen plannen om weer op Teheran te gaan vliegen. De vluchten werden in 2013 stopgezet omdat ze te weinig opleverden. Zustermaatschappij Air France heeft onlangs wel besloten de Iraanse hoofdstad vanaf dit voorjaar weer in haar netwerk op te nemen.

Recentelijk is al een verkennende missie onder leiding van minister Henk Kamp (Economische Zaken) op bezoek geweest in Teheran. In zijn kielzog reisden meer dan zestig bedrijven en organisaties mee, vooral uit de energie- en landbouwsector. Eerder was minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ook al in Iran om de banden aan te halen.

18-01-2016 © ANP / Demet TV