PvdA wil uitstel huurverhogingsmaatregel

Het kabinet moet de huurverhoging voor huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen uitstellen, nu de rechter een streep door de plannen heeft gezet. Dat laat PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vrijdag weten. Hij heeft een debat aangevraagd met minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De Tweede Kamer stemde donderdag nog in met de wetswijziging, waardoor woningcorporaties de inkomensgegevens van hun huurders kunnen opvragen bij de Belastindienst. Van huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen, kan dan per 1 juli de huur met vijf procent worden verhoogd. Kamer en kabinet willen hiermee het zogeheten scheefwonen tegengaan.

De rechter oordeelde vrijdag echter dat de Belastingdienst nog geen inkomensgegevens had mogen verstrekken. De wettelijke basis daarvoor ontbreekt zolang niet ook de Eerste Kamer ermee heeft ingestemd. Het kort geding was aangespannen door vier leden van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost, die meenden dat hun privacy wordt geschonden door het voorstel.

“Nu de rechter het kabinet in het ongelijk heeft gesteld met betrekking tot het verstekken van de gegevens van huurders door de Belastingdienst aan woningcorporaties, gaat de PvdA ervan uit dat het kabinet de invoering van deze wet uitstelt”, laat Monasch weten.

De SP is blij met de uitspraak van de rechter. “Hiermee staat de hele huurverhoging voor middeninkomens in de sociale sector op losse schroeven. Dat is mooi”, reageert Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar is de minister terecht op haar vingers getikt. “Spies had zo veel haast met huurdertje pesten dat ze niet een fatsoenlijke behandeling in de twee Kamers kon afwachten.”

13 april 2012, 12:17
©novum