Fiscus mag nog geen inkomens huurders doorgeven

De Belastingdienst mag nog geen inkomensgegevens van huurders verstrekken aan woningcorporaties. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag vrijdag. Met de gegevens hadden corporaties moeten bepalen bij wie vijf procent extra huur in rekening mag worden gebracht. Deze huurverhoging per 1 juli lijkt nu voorlopig van de baan.

De kabinetsmaatregel moet scheefwonen tegengaan. De maatregel is gericht op huishoudens die meer dan 43 duizend euro per jaar verdienen en zou per 1 juli van kracht worden. De woningcorporaties hadden echter al vooruitlopend op de wettelijke vastlegging inkomens opgevraagd. Eventuele voorstellen voor huurverhogingen moeten namelijk voor 1 mei bij de huurders bekend zijn.

Vier leden van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost spanden in reactie hierop een kort geding aan. Zij vinden dat de overheid hun privacy dient te beschermen en dat er geen wettelijke basis is voor de verstrekking van de gegevens.

Voorzitter van de huurdersvereniging Frans Ondunk reageert verheugd op de uitspraak. “Ik ben zeer blij dat gerechtigheid nog bestaat in Nederland. De overheid wist al twee jaar lang van dit plan, dus ik snap sowieso niet dat er zo’n haast is gemaakt de laatste maanden.”

Het wetsvoorstel behaalde dinsdag een meerderheid in de Tweede Kamer. De rechtbank oordeelt dat er nog geen wettelijke basis is voor de verstrekking van de gegevens voordat ook de Eerste Kamer het voorstel goedkeurt en de wet van kracht wordt. De verstrekking van inkomensgegevens van zo’n anderhalf miljoen huishoudens was dus onrechtmatig. De corporaties krijgen komende week een brief waar dit in staat.

13 april 2012, 12:01
©