Geen geld terug voor paspoortloze kinderen

Reizende ouders krijgen geen geld terug als hun kinderen niet door de paspoortcontrole komen. Daarvoor waarschuwt reisbrancheorganisatie ANVR. Kinderen die in het buitenland op vakantie willen hebben vanaf 26 juni een eigen reisdocument nodig.

Kinderen die staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders kunnen vanaf die datum niet meer naar het buitenland. Dat kon voorheen tot het kind 16 jaar werd. Tot nu toe zijn voor ongeveer 850 duizend kinderen zeventigduizend aanvragen gedaan. Het is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niet mogelijk een spoedaanvraag te doen.

Het ministerie heeft zowel begin maart als deze week 630 duizend ouders die kinderen in hun pasoort bijgeschreven hebben staan een brief gestuurd. Daarin wordt gewaarschuwd dat als het reisdocument voor hun kind niet voor 1 mei wordt aangevraagd het document waarschijnlijk niet voor het einde van de zomervakantie kan worden geleverd.

Ouders die niet voor september op vakantie gaan wordt uitdrukkelijk gevraagd de komende tijd vooral geen paspoort voor hun kind aan te vragen vanwege verwachte drukte. Kinderen zijn vanaf hun veertiende jaar verplicht een eigen identiteitsbewijs te hebben.

De Europese Unie heeft in 2009 besloten tot deze maatregel om kindersmokkel- en handel beter te kunnen voorkomen. Nu zijn er nog verschillende soorten bijschrijvingen in paspoorten van een aantal EU-lidstaten mogelijk.

13 april 2012, 11:25
©novum