Spoeddebat Limburg over ‘onwaardige’ ontvangst Gül

De Provinciale Staten in Limburg houden vrijdagochtend een spoeddebat over de ‘onfatsoenlijke’ ontvangst van de Turkse president Abdullah Gül en koningin Beatrix. De PvdA en de SP vinden dat de twee PVV-gedeputeerden Limburg te kijk hebben gezet toen ze aankondigden donderdag niet aanwezig te zijn bij een lunch met de gasten.

Inmiddels hebben de gedeputeerden laten weten wel bij de lunch te willen zijn. “Dit is in strijd met alle fatsoensnormen”, zegt PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk. “Eerst zeggen ze er wel bij te zijn, dan weer niet. Het bestuur moet niet vergeten dat het er voor alle Limburgers is en niet alleen voor de PVV-stemmers.”

Het gewijfel is volgens Öztürk niet goed voor het imago van Limburg. “Dit staat niet netjes als iemand vierhonderd jaar betrekkingen komt vieren. Dit mag niet meer gebeuren.”

Het besluit van de PVV-gedeputeerden om toch bij de lunch te zijn stuitte dinsdag op fel verzet van de eigen fractie. Fractievoorzitter Laurence Stassen noemde deelname aan de lunch uitgesloten vanwege ‘alles wat Gül over de PVV heeft gezegd’. De gedeputeerden trekken zich hier niets van aan en gaan toch.

PVV-leider Geert Wilders heeft zich van meet af aan tegen het bezoek van Gül verzet. In november schreef hij in een opiniestuk in de Volkskrant dat er niets te vieren valt. “Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland.”

Gül noemde Wilders zaterdag in een interview in De Telegraaf ‘een islamofoob die een extreem geluid verkondigt dat radicalen voedt’. Wilders haalde daarop fel uit. Hij maakte hem uit voor christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist. De Turkse president is sinds dinsdag in Nederland voor een driedaags staatsbezoek.

18 april 2012, 13:50
©novum