‘Bankroet V&D drukt stemming consumenten’

Het faillissement van winkelketens als V&D, drogist DA en schoenengigant Macintosh zet de stemming van consumenten stevig onder druk. Volgens ING heeft het Nederlandse consumentenvertrouwen een ,,flinke tik” gekregen.

Uit een peiling van de bank blijkt dat consumenten nu weer ,,net zo somber” zijn over de staat van de economie als afgelopen zomer. Het sentiment ten aanzien van de arbeidsmarkt daalde zelfs naar het niveau van bijna een jaar terug. Het economisch bureau van ING wijt dat laatste aan de duizenden retailbanen die door de bankroeten op de tocht staan.

Wat bij de terugval in het vertrouwen ook sterk meespeelt, zijn de dalende beurskoersen. Beleggers maken zich wereldwijd zorgen om zaken als de economische problemen in China en de lage olieprijs. ING gaat vooralsnog uit van een tijdelijke dip. De vooruitzichten voor de economie zijn nog altijd gunstig, aldus de bank.

20-01-2016 © ANP / Demet TV