Categories Nieuws Artikelen

Kabinet: 4 miljoen tegen hongersnood Syrië

Het kabinet trekt 4 miljoen euro uit om een dreigende hongersnood in Syrië te bestrijden. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dat woensdag bekend.

Het geld gaat naar het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie zijn bijna een half miljoen mensen in Syrië volledig verstoken van hulp, maar dreigen ook voedseltekorten voor miljoenen Syriërs die wel hulp ontvangen.

,,De situatie wordt met de dag hopelozer. Miljoenen mensen waren hun leven al niet zeker en hadden gebrek aan alles; nu worden ze ook nog bedreigd door de hongerdood. Het is een grove schande dat de strijdende partijen dit laten gebeuren”, aldus Ploumen.

Veel Syrische steden en dorpen zijn onbereikbaar voor hulporganisaties omdat ze worden belegerd. Eerder deze maand werd de noodklok nog geluid voor onder meer het bergdorp Madaya. Daar zijn volgens de VN de afgelopen weken enkele tientallen mensen door honger gestorven. Pas na zware druk van de internationale gemeenschap werd hulp toegelaten tot het dorp.

20-01-2016 © ANP / Demet TV