Categories Nieuws Artikelen

Rutte wacht op Turkse vluchtelingenplannen

STRAATSBURG (ANP) – Turkije moet snel met concrete voorstellen komen om de situatie van Syrische vluchtelingen in dat land te verbeteren. Het eerste deel van het toegezegde geld voor dat doel ligt klaar, zei premier Mark Rutte woensdag op een persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg.

De EU-leiders spraken in november af het Turkije-fonds aan te vullen tot 3 miljard euro. De Europese Commissie heeft 500 miljoen gestort, maar de lidstaten houden de hand op de knip. Het is belangrijk dat de rest van het geld wordt ,,gedeblokkeerd’’, zei Rutte. Nederland zou circa 117 miljoen euro moeten bijdragen.

In ruil voor onder meer het geld moet Turkije de grenzen met Griekenland beter bewaken en Syrische vluchtelingen meer perspectief bieden zodat ze niet meer naar Europa trekken. Rutte wil ,,nauw samenwerken’’ met Turkije om een succes te maken van het gezamenlijke actieplan.

20-01-2016 Door: ANP