Categories Nieuws Artikelen

België gaf illegale steun aan staalbedrijf

België moet 211 miljoen euro terugvorderen van de staalgroep Duferco. De fondsen die de Waalse autoriteiten het bedrijf tussen 2006 en 2011 toestopten komen neer op illegale staatssteun.

Dat oordeelde de Europese Commissie woensdag na een diepgravend onderzoek dat in oktober 2013 werd ingesteld. Particuliere investeerders zouden nooit op een dergelijke manier geld hebben gestoken in het bedrijf, aldus Brussel. Hierdoor komt deze subsidie neer op oneerlijke concurrentie.

Europa kampt met een overschot in de staalproductie. Het antwoord daarop moet zijn de concurrentiekracht van de sector te versterken, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Staatssteun kan duizenden banen in Europa in gevaar brengen, stelt zij in een verklaring.

Duferco heeft zich inmiddels vrijwel volledig teruggetrokken uit België. Volgens Vestager is dat bewijs dat staatssteun een goede aanpak van de problemen alleen maar uitstelt, ten koste van de belastingbetaler. België moet het geld daarom nu terughalen.

20-01-2016 © ANP / Demet TV