Vrouwen aangehouden bij actie Wilders

De politie heeft zaterdag in Spijkenisse tien vrouwen aangehouden op de Markt, waar PVV-leider Geert Wilders ‘verzetsspray’ uitdeelde. De vrouwen hielden een tegendemonstratie tegen de actie van de PVV en riepen de leus: ‘Wilders racist, geen feminist’.

Volgens de politie zijn ze gearresteerd omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet mocht en het ook niet was aangevraagd. ,,Ze zijn ook aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden”, aldus een woordvoerster. De vrouwen zijn naar het politiebureau gebracht.

Advocaat Willem Jebbink stelt namens de vrouwen dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. Dan heeft de politie ,,geen recht om demonstranten om een ID te vragen”. Jebbink: ,,Ik ben doende politie en justitie er van te overtuigen mijn cliënten onmiddellijk vrij te laten.”

Wilders besloot de spray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen ‘islamitische testosteronbommen’. Het is een legaal alternatief voor pepperspray, dat niet gebruikt mag worden. Er kwamen veel mensen af op het bezoek van Wilders in Spijkenisse.

23-01-2016 ANP / Demet TV