Kabinet trekt 45 miljoen uit voor Syrië

Dit jaar trekt het kabinet 45,4 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het komt bovenop de 4 miljoen die vorige week hiervoor werd vrijgemaakt. Sinds de burgeroorlog in 2011 begon, heeft ons land 291 miljoen euro gegeven om de nood van de Syriërs te lenigen. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

In totaal gaat er dit jaar 127,2 miljoen euro aan noodhulp naar crises die al jaren duren. De steun gaat naar dertien landen en gebieden. Andere grote ontvangers van hulp zijn dit jaar Zuid-Sudan (17 miljoen), Jemen (10,5 miljoen), Centraal Afrikaanse Republiek (10,3 miljoen), Irak (7,6 miljoen) en Afghanistan (6 miljoen).

Ploumen wil verder dat hulporganisaties meer gaan doen tegen agressie tegen gevluchte vrouwen en meisjes. Dat geldt wat haar betreft ook voor maatschappelijke en religieuze leiders. ,,We zien meer en meer alarmerende berichten over (seksueel) geweld tegen deze vrouwen”, aldus de minister.

25-01-2016 © ANP / Demet TV