Belagers noodopvang Woerden voor rechter

In totaal achttien mannen moeten zich woensdag en donderdag bij de rechter in Utrecht verantwoorden voor een aanval op een noodopvang in Woerden. De bestorming gebeurde op 9 oktober vorig jaar.

De groep belaagde toen sporthal Snellerpoort in Woerden, waar op dat moment 150 asielzoekers verbleven, onder wie vijftig kinderen. De aanvallers met bivakmutsen op riepen teksten als ,,oprotten”. Ook gooiden ze met dranghekken, stenen en zwaar vuurwerk en probeerden ze de sporthal binnen te dringen.

Landelijk werd verontwaardigd op de bestorming gereageerd. Premier Mark Rutte bezocht de noodopvang een dag later. Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zei dat de gecoördineerde aanval traumatisch voor de aanwezige vluchtelingen is geweest.

Voor de rechtbank in Den Bosch moet woensdag ook een twintigjarige man uit Oss terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij de recente onlusten in Heesch, om de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De man zou 18 januari met hout, aanstekers en zwaar vuurwerk hebben gegooid.

27-01-2016 © ANP / Demet TV