‘9000 leraren nodig op middelbare scholen’

Leraren op middelbare scholen maken week in week uit overuren. Ze werken gemiddeld 48 uur in de week, veel meer dan in hun contract staat, zonder vergoeding. Om de overuren weg te werken, zouden er ongeveer 9000 extra leraren in dienst moeten worden genomen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat woensdag na een onderzoek voor het programma Zembla.

De lerarenvakbond houdt sinds september een enquête onder zijn leden. Elke dag krijgen honderden leraren op basisscholen en middelbare scholen een uitnodiging om bij te houden hoe hun dag eruit heeft gezien: hoe lang ze werken, wat ze doen en welke last ze voelen. Sinds het begin van het schooljaar hebben bijna 1800 leraren van middelbare scholen dat doorgegeven aan de bond.

Leraren die 4 of 4,5 dag in de week werken, blijken nog zoveel tijd kwijt te zijn aan extra taken, dat ze in feite fulltime werken. Ook mensen die halftime of minder werken, zijn relatief vaak thuis nog bezig. Het lesgeven zelf is niet zo’n belasting. Leraren voelen vooral de druk van ouderavonden, surveilleren tijdens hun pauzes en het nakijken van opdrachten.

Gezondheid

De werkdruk is fnuikend voor de gezondheid, zegt de AOb. Het onderwijs is koploper in burn-outs. Meer dan 21 procent van de leraren is opgebrand.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegt de aantallen die in het onderzoek worden genoemd ,,niet goed te kunnen plaatsen”. Hij gaat het onderzoek van de AOb eens goed bekijken. Hij wijst er verder op dat hij al in gesprek is met onderwijsraden en vakbonden om te kijken hoe de werkdruk naar beneden kan worden gebracht.

27-01-2016 © ANP / Demet TV