D66 wil drastisch andere Europese begroting

De Europese begroting is een gedrocht en moet worden vernieuwd, stelt D66-leider Alexander Pechtold donderdag in de Volkskrant. Om de Europese begroting anders te financieren wil hij een ,,bescheiden´´ Europese heffing op energieverbruik. De Nederlands overheid hoeft dan zelf geen belasting meer te heffen voor de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie.

Het kost mensen dus evenveel, maar het is wel transparanter en eerlijker, vindt Pechtold: ,,Dan betaalt een rijke Griek die veel stroom verbruikt meer aan Europa dan een Nederlandse bijstandsvader in een klein appartement.´´

Pechtold presenteert zijn voorstellen later donderdag op een discussiebijeenkomst over de Europese begroting in Amsterdam. De sessie is in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap.

Verkeerde prioriteiten

Op dit moment proberen regeringsleiders net zoveel uit de begroting te halen als ze erin stoppen, schrijft de D66-leider. ,,Anders is het thuis niet uit te leggen. Met als effect dat het geld naar verkeerde prioriteiten gaat.´´ Pechtold wijst erop dat ook de winkeliersvereniging rondom Paleis Noordeinde in Den Haag subsidies krijgt: ,,Daar hebben we de EU niet voor. Deze manier van begroten ondermijnt het vertrouwen van mensen in Europa.”

Met een vernieuwde begroting kan er ook een einde komen aan de Europese naheffingen uit Brussel. Ook is het dan afgelopen met de koehandel in achterkamertjes over de nationale bijdragen aan de Europese begroting, stelt de D66-kopman.

Flexibiliteit

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zakken), die de bijeenkomst donderdag voorzit, toont de vluchtelingenstroom aan dat Europa een andere begroting nodig heeft. ,,Een begroting die allereerst beter kan inspringen op onverwachte gebeurtenissen. Het sleutelwoord is flexibiliteit. Dit is een proces van de lange adem, en daarom beginnen we daar vandaag mee. Wachten tot de start van de onderhandelingen in 2018 is te laat. We moeten het moment voor zijn dat iedereen al in de bekende schuttersputjes zit. Nederland geeft nú het startsein. Het gaat er vandaag in Amsterdam om welke begroting Europa écht nodig heeft. Dat is wat mij betreft een begroting die de uitdagingen van nu het hoofd kan bieden.”

Behalve Pechtold houdt onder andere ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een speech tijdens de bijeenkomst.

28-01-2016 © ANP / Demet TV