Vluchtelingenplan roept vragen op

In de Tweede Kamer wordt vooralsnog wat gereserveerd gereageerd op het plan van premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom om alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot terug te sturen. Daarvoor in de plaats moet er een legale asielroute voor 150.000 tot 250.000 erkende vluchtelingen per jaar naar Europa worden georganiseerd.

D66, SP en CU zijn niet meteen tegen, maar hebben wel veel vragen. Sjoerd Sjoerdsma van D66 hoopt ,,van harte dat het lukt om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet meer hun leven hoeven te wagen op gammele bootjes en op veilige wijze asiel kunnen aanvragen in de EU. Ik ben benieuwd of het kabinet het lukt andere Europese landen achter dit plan te krijgen, maar vooral of Turkije ons niet opnieuw gaat chanteren met eisen over een sneller EU-lidmaatschap.”

28-01-2016 © ANP / Demet TV