Peiling: meesten voor bombarderen Syrië

Van de Nederlanders staat 56 procent achter het besluit van de regering om ook in Syrië te gaan bombarderen. Kiezers van de VVD zijn het sterkst voor (80 procent); die van SP en GroenLinks het minst (rond de 30 procent). Huidige PvdA-kiezers zijn ook in meerderheid voor. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het kabinet heeft vrijdag groen licht gegeven voor luchtaanvallen in Syrië tegen de radicaalislamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Over het plan-Samsom – om vluchtelingen vanuit Griekenland terug te sturen naar Turkije – zijn de ondervraagden verdeeld. Mensen die nu op PvdA en VVD zouden stemmen, zijn in meerderheid voor. Die van PVV en SP in meerderheid tegen. Wel is het zo dat van alle kiezers maar 22 procent denkt dat het plan uitvoerbaar is. Onder de huidige PvdA-kiezers is dat 57 procent.

PVV’ers

De Hond informeerde ook weer naar de vluchtelingenstroom, een onderwerp dat volgens hem de grootste invloed heeft op het kiesgedrag. Van de kiezers wil 17 procent dat er geen maximum gesteld wordt aan het aantal vluchtelingen dat dit jaar Nederland in mag. En 22 procent wil dat er geen enkele vluchteling wordt toegelaten.

Onder de huidige PVV-kiezers zijn die twee percentages 0 en 55, en bij GroenLinks-kiezers is dat vrijwel andersom (52 procent en 2 procent).

01-02-2016 © ANP / Demet TV