Turken boos vanwege nominatie Turkse president Erdogan

Er is onder de Turkse gemeenschap in Nederland met afschuw gereageerd op een verkiezing van omroep VPRO. De omroep heeft middels een verkiezing “de dictator van het jaar” gekozen. Het feit dat ook de Turkse president Erdogan in de lijst is opgenomen, zorgt voor boze reacties onder de Turks Nederlandse gemeenschap. 

Journalist Burhanettin Carlak is een van de mensen die boos is op de VPRO. Hij zegt teleurgesteld te zijn in de omroep. Zijn ongenoegen laat hij weten in een brief aan de omroep. Hij vindt het ongepast dat de Turkse president Erdogan is opgenomen in de lijst met zeven potentiële kandidaat-dictators. Op de lijst staan de volgende namen: Vlamidir Putin, Abdul Fatah Al-sisi, Ilham Aliyev, Abu Bakr Al-Baghdadi, Recep Tayyip Erdogan, Prayut Chan-o-cha en Pierre Nkurunziza. 

De Turks Nederlandse journalist is van mening dat de Turkse president in de lijst is opgenomen vanwege zijn maatregelen tegen de terreurorganisatie PKK in Turkije. Carlak heeft daarom een boze brief aan de redactie van de VPRO gestuurd. Lees hieronder de brief:

***

Protest! Smaakloze en misleidende procedure bij verkiezing. Zojuist heb ik via jullie website gelezen over de ‘dictator van het jaar’ verkiezing. Ik ben ook van mening dat democratie en vrijheid, ongeacht het referentiekader, bij iedereen hoog in het vaandel moeten staan. Daarom is het natuurlijk goed dat men schendingen van mensenrechten continue onder de aandacht brengt. Ik vind het alleen wel buitengewoon betreurend, misleidend en smaakloos dat de Turkse president Erdoĝan ook in de lijst is opgenomen als één van de zeven kandidaten. De wijze waarop de verkiezing is opgesteld is al misleidend, politiek gekleurd: het zou “door journalisten en deskundigen bepaald” welke zeven leiders genomineerd worden. Op basis waarvan? Wie zijn dan de journalisten en deskundigen? Het maken van propaganda, het verdraaien van de zaken en valse of eenzijdige informatie verspreiden is een even haatzaaiende en polariserende methode als die van echte dictators zelf. Een lijst van 7 leiders waarop niet eens Bashar al-Assad opgenomen wordt, iemand die zijn eigen bevolking vermoordt, of de Noord Koreaanse Kim Jong-un. Turkije is ondanks alle mankementen op weg naar echte democratie, en de meeste democratische hervormingen zijn toch echt onder leiding van Erdogan doorgevoerd. Mij kunt u niet van gedachte ontnemen, dat dit een verheerlijking is van PKK’s terreurdaden en een subtiele wijze van islamofobie propaganda is. Erdogan zou volgens u het eigen volk vermoorden, waarmee u waarschijnlijk de terrorismebestrijding van Turkije bekritiseert. Maar dit is slechts eenzijdige berichtgeving. Wat betreft de onderdrukking van journalisten: het meerendeel van de journalisten dat vastzit, worden niet veroordeeld vanwege hun journalistieke achtergrond, maar vanwege andere activiteiten. Door toch nadruk te leggen op hun beroep, ontstaat er een schijnbeeld. Doordat het proces niet transparant is en de werkelijkheid niet weergeeft, doet het nomineren van Erdogan geen recht aan deze ‘dictator van het jaar verkiezing’. Daarom wil ik u vragen uw criteria aan te passen. Ik ben van mening dat het proces heroverwogen moet worden.

*** 

Dit zijn de contactgegevens van de VPRO. Klagen kan hier: Tel: 088-2058911, e-mail: info@vpro.nl

01-02-2016 © Demet TV