Duizend meldingen misstanden in zorg

Een meldpunt voor misstanden in de verpleeg- en thuiszorg heeft in een maand tijd duizend misstanden opgeleverd. Bewoners van verpleeghuizen zitten te lang in smerig incontinentiemateriaal, vallen omdat er geen toezicht is of kunnen niet vaak genoeg onder de douche, meldt Abvakabo FNV.

Veel misstanden komen volgens de bond voort uit een te hoge werkdruk. De resultaten van het onderzoek worden woensdag in Den Haag gepresenteerd en overhandigd aan fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks).

Zorgmedewerkers hebben volgens de bond onzekere contracten of roosters. “Bewoners zien te veel wisselende gezichten. Hierdoor ontstaat onrust, worden bewoners angstig of worden er fouten gemaakt in de medicatie.”

In de nieuwe cao wil de bond de werkdruk en de ‘doorgeslagen flexibilisering’ aanpakken. Dat zou kunnen door meer collega’s aan te nemen met geld dat de overheid daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Donderdag gaan de cao-onderhandelingen verder.

25 april 2012, 08:46
©novum