Leers laat afspraken uit gedoogakkoord los

Demissionair minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat zich in Europa niet langer inzetten om alle punten uit het gedoogakkoord te bereiken. Hij blijft slechts hameren op het terugdringen van misbruik van de immigratieregels en het bevorderen van de integratie van migranten. Dat zei hij woensdag tegen de Tweede Kamer.

“De minister is nu demissionair, dat moet een bevrijding zijn”, zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam plagerig. “Eindelijk bent u bevrijd van de functie van loopjongen van de PVV”, sneerde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

De oppositiepartijen eisten van Leers dat hij zich niet langer inzet voor de afspraken die met de PVV waren gemaakt om de regels rond gezinsmigratie aan te scherpen. Wat het CDA en de PVV betreft houdt Leers in Europa vast aan de ingezette koers, maar van VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen hoeven ook niet ‘alle details uit het gedoogakkoord’ verdedigd te worden.

Leers heeft zich de afgelopen anderhalf jaar in Europa hard gemaakt voor het aanscherpen van de regels van gezinsmigratie. Zo zette hij onder meer in op een inkomenstoets en een leeftijdsgrens van 24 jaar. Andere lidstaten leken niet bijster enthousiast om deze punten over te nemen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw sprak van een ‘mission impossible’. “Gelukkig hoeft deze minister zich niet meer als een leeuw kapot te vechten voor die regels rond gezinsmigratie. Daar zijn andere landen voor nodig en er is geen Europees draagvlak.”

Leers zei dat hij zich in Europa blijft inzetten voor de twee punten waar wel Kamerbrede consensus over is. Op de overige punten uit het gedoogakkoord zal hij zich in Europa ‘niet expliciteren’. “Mij past bescheidenheid.”

25 april 2012, 12:05
©novum