‘Brinkman mag naam Burger Partij niet gebruiken’

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman mag zijn nieuwe partij niet de Onafhankelijke Burger Partij noemen. Die naam lijkt te veel op die van de Burger Partij Amersfoort, zegt fractievoorzitter Hans van Wegen woensdag. “Wij stappen binnenkort naar de Kiesraad om bezwaar in te dienen”, kondigt hij aan. Het lijkt er echter niet op dat Van Wegen de Kiesraad aan zijn kant krijgt.

Brinkman heeft zijn huiswerk volgens Van Wegen niet goed gedaan. “Hij had eerst moeten checken of deze naam al gebruikt wordt voordat hij hem in Pauw & Witteman bekendmaakte. Wij bestaan al sinds 1998.”

De Kiesraad is volgens Van Wegen zeer streng in dit soort zaken. “Als hij bij de Kiesraad een aanvraag indient om zijn partij de Onafhankelijke Burger Partij te noemen, zal die worden afgewezen.” Overigens denkt Van Wegen dat Brinkman het niet zo ver laat komen. “Zodra hij van ons bestaan hoort, zal hij denk ik een andere naam kiezen.”

Van Wegen is niet van plan zelf contact met Brinkman op te nemen. “Ik ken hem alleen van de televisie. Ik zou ook niet weten hoe ik hem moet bereiken. We pakken dit gewoon op de normale manier aan.”

Het is nog maar de vraag of de Kiesraad daadwerkelijk in zal grijpen. Een woordvoerder van de Kiesraad wijst erop dat registratieaanvragen voor partijnamen alleen worden getoetst aan landelijke partijnamen. “We gaan onder meer na of de namen niet tot verwarring kunnen leiden. Daarbij wordt ook naar namen uit het verleden gekeken.”

Ook is het niet verboden algemene begrippen als ‘vrijheid’ of ‘democratie’ te gebruiken. “Burger lijkt ook zo’n begrip te zijn, maar dat moet de Kiesraad uiteindelijk bepalen.” De woordvoerder benadrukt dat er nog geen registratieverzoek van Brinkman is binnengekomen. Bij gemeentelijke verkiezingen kan een gemeente een naam van een landelijke partij blokkeren als die te veel op de naam van een regionale partij lijkt.

Brinkman is bezig met het zoeken naar kandidaten voor zijn partij. De afgelopen dagen zou hij met een groot aantal potentiële kandidaten hebben gesproken. Onder hen is ook Marissa Visser, die in februari uit de PVV-fractie in Almere stapte. Omroep Flevoland meldt dat zij nog niet besloten heeft of ze zich aansluit bij Brinkman.