Koenders: migratiecrisis is test voor Europa

De migratiecrisis is een ‘stresstest’ voor de Europese normen en waarden. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in Straatsburg. Hij wees onder meer op de gebeurtenissen in Keulen waar groepen van voornamelijk migranten vrouwen aanrandden en beroofden. ,,Nieuwkomers in onze samenlevingen dienen de fundamentele waarden te respecteren”, zei Koenders.

Maar hij zei ook dat het weigeren van complete groepen vluchtelingen omdat ze qua cultuur of religie niet bij Europa zouden passen, indruist tegen de Europese normen en waarden.,,De manier waarop we omgaan met migranten en vluchtelingen weerspiegelt wie we zijn. Als we hen hardvochtig en oneerlijk behandelen, ondergraven we onze eigen waardigheid als beschaafde naties.”

Europa zucht onder de grote aantallen migranten die via Turkije en de Balkan naar de EU komen en een aantal landen weigert migranten op te nemen. Zo wil Slowakije alleen christelijke vluchtelingen opnemen, terwijl het merendeel van de vluchtelingen moslim is.

02-02-2016 © ANP / Demet TV