Nederland gaat vrouwen oproepen voor dienstplicht

De militaire dienstplicht gaat ook voor vrouwen gelden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat de wet aanpassen, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer. Het voorstel heeft verder weinig praktische gevolgen; de opkomstplicht is deze week precies twintig jaar geleden opgeschort.

Hennis verandert de wet op verzoek van PvdA en D66. Het is een symbolische stap, maar het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. In het najaar stuurt de minister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Het betekent wel dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. Herinvoering van de dienstplicht maakt trouwens ook geen kans in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid is hiertegen.

02-02-2016 © ANP / Demet TV