‘Terugdraaien Schengen kost 100 miljard’

De schade van permanente grenscontroles tussen de Schengenlanden kan oplopen tot 100 miljard euro. De handel tussen de 26 Schengenlanden zou op de langere termijn met 10 tot 20 procent terugvallen en hun bruto nationaal product (bnp) zou met 0,8 procent dalen.

Dat schrijft de Franse overheidsdenktank France Stratégie in een woensdag gepubliceerd rapport over de economische kosten van het terugdraaien van het paspoortvrij reizen in het Schengengebied. De gevolgen voor buitenlandse investeringen en arbeidsmobiliteit zijn niet meegerekend.

Voor Frankrijk zou het verlies in eerste instantie op 1 tot 2 miljard euro per jaar neerkomen en in een latere fase op meer dan 10 miljard. Op de korte termijn zijn er minder inkomsten doordat dagjesmensen en andere toeristen wegblijven. Dit is volgens de denktank goed voor de helft van het verlies. Ook de extra controles voor grenswerkers en vrachtschepen zorgen voor economische schade.

Vanwege de vluchtelingenstroom hebben diverse EU-landen grenscontroles ingesteld. In het voorjaar wordt mogelijk besloten die te verlengen.

03-02-2016 © ANP / Demet TV