Categories Nieuws Artikelen

VVD en PvdA blijven verschillen over Syrië

Dat regeringspartijen VVD en PvdA verschillen van inzicht over de bestrijding van terreurgroep IS, bleek woensdag opnieuw tijdens een technische briefing in de Kamer over de uitbreiding van de missie. Als het aan de liberalen ligt, worden olie-installaties en gelddepots gebombardeerd. De sociaaldemocraten zijn een stuk terughoudender.

Amerikanen bombarderen banken en olie-installaties in handen van terreurgroep IS. ,,Wij moeten niet strenger zijn dan de bondgenoten”, aldus VVD’er Han ten Broeke. Hij vindt dat het leger geen ,,onnodige beperkingen” moet worden opgelegd.

Zijn collega Michiel Servaes van de PvdA vraagt zich af bombarderen van raffinaderijen wel zoveel zin heeft. De aanvoerlijnen van IS naar Irak moeten worden aangepakt, benadrukte hij.

Duidelijk bewijs

Olie-installaties zijn niet op voorhand uitgesloten, verklaarde topambtenaar Wim Geerts van Buitenlandse Zaken. Maar er moet dan wel duidelijk bewijs zijn dat IS die gebruikt voor zijn militaire strijd. Banken bombarderen ziet generaal Tom Middendorp ,,niet snel gebeuren”.

De VVD pleitte al langer voor ingrijpen in Syrië. De PvdA ging vorige week akkoord. Volgende week woensdag is er een debat in de Kamer over de uitbreiding van de missie, waar een ruime meerderheid voor is. De vier Nederlandse F-16’s kunnen daarna snel actief worden in Syrië. Tot nu toe zijn ze alleen actief in Irak.

03-02-2016 © ANP / Demet TV