Financieringsregeling voor zelfbouwers met laag inkomen

Den Haag krijgt een financieringsregeling waarmee het bouwen van een eigen koophuis ook haalbaar wordt voor starters met een laag inkomen.

De koper neemt een hypotheek met een Nationale Hypotheekgarantie die past bij zijn inkomen. De rest wordt aangevuld met een lening tot maximaal € 30.000. De lening is de eerste 3 jaar rente- en (voorlopig) aflossingsvrij. De koper begint na 3 jaar rente en aflossing te betalen op basis van inkomensgroei.

Met deze regeling kunnen lage inkomens aan de slag met de zelfbouw van hun eigen droomhuis.

Starters op de woningmarkt
De regeling richt zich op starters op de koperwoningmarkt met inkomens tussen de € 30.000 en € 38.500 bruto per jaar. Den Haag stelt hiervoor de ‘Ik bouw betaalbaar Starterslening’ in. Dit is een al bestaande formule van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN) en de stichting Ik bouw betaalbaar. Deze regeling wordt in andere gemeenten zoals Almere, Nijmegen en Oud- Beijerland al met succes toegepast.

In Den Haag gaat het in eerste instantie om een proef met 35 zelfstandige kavels en een kavel voor circa 30 appartementen.

Regeling geldt voor 3 locaties
Bij de proef komen drie locaties in aanmerking:

Cannenburglaan met 11 woningen met tuin
Petroleumhaven waarbij het gaat om 20 à 30 eenheden in een appartementencomplex op basis van een bouwgroep, of in vaktermen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
De verkoop van bovenstaande projecten start naar verwachting eind dit jaar.

3. Deelplan 20 in Ypenburg met 23 woningen met tuin.

De verkoop is gepland in de eerste helft van 2017.

Bouwboek vol ontwerpen van huizen
Er komt ook een bouwboek die mogelijke kopers toont welke huizen beschikbaar en haalbaar zijn. Het bouwboek bevat ontwerpen van diverse architecten. Het is niet verplicht om deze ontwerpen te gebruiken. Wel is verplicht om gebruik te maken van bouwbegeleiding. Op de website www.ikbouwindenhaag.nl staat meer informatie over zelfbouw in Den Haag en de locaties die de gemeente ervoor in de verkoop gaat brengen.