Rutte: Turkije valt niets te verwijten

Turkije valt in de vluchtelingenkwestie weinig te verwijten. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de ministerraad. ,,De Turken doen verschrikkelijk veel. We hebben tot nu toe als Europa daar niet een heel grote bijdrage geleverd.”

Woensdag komt de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Den Haag voor overleg met Rutte om te praten over de vluchtelingenstroom. ,,Ik kan mijn Turkse collega niets verwijten”, verklaarde Rutte. Turkije heeft al meer dan 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen.

De EU heeft met Turkije afspraken gemaakt over het indammen van de stroom vluchtelingen, maar nog steeds vinden elke maand tienduizenden hun weg naar Europa. Brussel heeft onder meer 3 miljard euro vrijgemaakt om de situatie in opvangkampen in Turkije te verbeteren in de hoop dat de vluchtelingen daar dan blijven.

05-02-2016 ANP / Demet TV