Henk Kamp kondigt vertrek uit politiek aan

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertrekt na de komende Tweede Kamerverkiezingen gepland voor 2017, uit de politiek. Hij wil geen nieuwe termijn als minister en keert ook niet terug als Kamerlid. Dat heeft een woordvoerder van zijn ministerie zondagavond bevestigd.

De 63-jarige Kamp kondigde zijn politieke afscheid zelf aan tijdens een interview met publiek in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. Kamp wil tot zijn pensioen in een rustiger tempo gaan werken, zei hij zondag in de plaatselijke talkshow Politiek in de Pol van oud-parlementair verslaggever Hans Verbeek.

Kamp werd in 1994 Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was in eerdere kabinetten minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), minister van Defensie en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds eind 2012 is hij minister van Ecomische Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte (VVD/PvdA).

De afgelopen jaren was Kamp volop in het nieuws vanwege de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Hij beperkte de gaswinning voor dit jaar tot 27 miljard kuub gas. Vorig jaar mocht er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald. Kamp leed in december een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer toen zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37 senatoren) werd verworpen.

08-02-2016 ANP / Demet TV