Nederland laagste op computerviruslijst EU

Nederlanders hebben vergeleken met andere Europeanen het minst last van computervirussen. Zes op de honderd computergebruikers werden hier vorig jaar door getroffen, terwijl het gemiddelde in de Europese Unie op 21 procent lag.

Dat blijkt uit maandag bekendgemaakte cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In 2010 had nog 23 procent van de Nederlanders te kampen met een computerinfectie.

Van de Nederlanders had 11 procent te maken met digitale veiligheidsproblemen in het algemeen, zoals bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke informatie. Alleen in Tsjechië was dat iets lager. Het EU-gemiddelde lag op een kwart.

Niet online

Zorgen over de veiligheid weerhouden ongeveer een op de vijf Europeanen ervan om online te winkelen of bankieren. Nederland ligt ongeveer op het gemiddelde.

Vanwege veiligheidszorgen bij mobiel internetten via draadloze verbindingen buitenshuis gaat 22 procent van de Nederlanders echter helemaal niet online op deze manier. Het Europese gemiddelde is 13 procent.

08-02-2016 © ANP / Demet TV