Demonstratie tegen racisme en discriminatie

Het Comité 21 maart organiseert, net als voorgaande jaren, de landelijke ‘21 maart-demonstratie’ rond het motto: ‘Tegen racisme en discriminatie; allemaal anders allemaal gelijk’. Deze jaarlijkse demonstratie vindt plaats in Amsterdam op 19 maart. De aanvang is om 13:00 uur vanaf het Beursplein en eindigt op het Museumplein met een cultureel programma van sprekers en muziek.  

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Verenigde Naties 21 maart uitriepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, naar aanleiding van het bloedbad dat op 21 maart 1960 plaatsvond bij Sharpeville, Zuid Afrika. Duizenden mensen demonstreerden op die dag tegen de door het apartheidsregime ingevoerde pasjeswetten. Tijdens de demonstratie werd door de politie op de demonstranten geschoten, waardoor 69 doden vielen en honderden gewonden.

Tevens is het dit jaar 75 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond in Amsterdam naar aanleiding van de razzia’s op Amsterdamse joden.  Deze Februaristaking geldt sinds jaar en dag als het symbool van antifascistisch verzet.

Ook dit jaar vinden  overal ter wereld demonstraties plaats op en rond 21 maart. Het is dan ook belangrijk om, tijdens de demonstratie van 19 maart in Amsterdam, aan Nederland -als voorzitter van de Europese Unie- een boodschap mee te geven tegen het huidige klimaat van racisme, discriminatie en opkomend fascisme.  

08-02-2016 © Demet TV