Oppositie wil uitleg ‘draai’ PvdA over Syrië

De PvdA kreeg woensdag in een Kamerdebat over de militaire inzet in Syrië de wind van voren van de oppositie. Partijen wilden van de sociaaldemocraten weten waarom ze nu wel instemmen met aanvallen op terreurgroep IS in Syrië.

De PvdA ging vorige maand akkoord met de uitbreiding van de strijd naar Syrië. De partij stelde lang twee voorwaarden: er moest een volkenrechtelijk mandaat zijn en er moest zicht zijn op een politieke oplossing voor de burgeroorlog in het land.

Volgens onder meer GroenLinks en SP is aan deze voorwaarden niet voldaan. ,,Het vredesproces staat nog in de kinderschoenen”, meent Rik Grashoff van GroenLinks. CDA en PVV verklaarden dat het besluit van de PvdA veel te laat is gekomen. ,,Waarom is de PvdA gedraaid?”, vroeg de Raymond de Roon (PVV).

Een ruime meerderheid in de Kamer steunt de uitbreiding van de missie.

10-02-2016 © ANP / Demet TV