Hennis positief over hulp NAVO aan Turkije

Minister Jeanine Hennis (Defensie) staat positief tegenover het voorstel van Duitsland en Turkije om hulp te vragen aan NAVO-bondgenoten bij het volgen van vluchtelingen die vanuit Turkije naar Griekenland willen gaan. Dat zei de minister dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Wel zijn er een aantal voorwaarden, aldus de bewindsvrouw. NAVO-schepen moeten dicht bij de Turkse kust gaan opereren en opgepikte vluchtelingen moeten teruggaan naar Turkije. Tienduizenden migranten proberen nog steeds maandelijks via Turkije de EU te bereiken.

Of Nederland een bijdrage gaat leveren, kon Hennis nog niet zeggen. Het Turks-Duitse verzoek komt aan de orde tijdens overleg van NAVO-ministers woensdag en donderdag in Brussel. De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven niet negatief tegenover het verzoek te staan.

10-02-2016 © ANP / Demet TV