Koenders: optreden Russen onacceptabel

De zware Russische bombardementen bij de Syrische stad Aleppo zijn volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) onacceptabel. Ze zijn volgens hem in strijd met VN-resolutie 2254 en hij zal de kwestie met Europese collega’s bespreken.

De Russen zetten ,,alles op alles” om de uitgangspositie van hun bondgenoot president Bashar al-Assad veilig te stellen, zei Koenders in de Kamer woensdag. Daar wordt gesproken over de uitbreiding van de Nederlandse missie naar Syrië.

De bewindsman wil niet zoals D66 de sancties tegen Rusland aanscherpen. Die zijn opgelegd vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Koenders wil geen link leggen tussen beide conflicten. Hij wees er ook op dat Moskou nodig blijft voor het vredesproces.

Door het offensief bij Aleppo zouden al vijfhonderd doden zijn gevallen. Tienduizenden burgers zijn naar de grens met Turkije gevlucht.

10-02-2016 © ANP / Demet TV