Vliegen was uitzonderlijk veilig in 2015

De luchtvaartindustrie heeft een uitzonderlijk veilig 2015 achter de rug. Brancheorganisatie IATA maakte maandag bekend dat er vier fatale ongelukken waren tegen twaalf in 2014. De ramp bij Germanwings, veroorzaakt door een suïcidale piloot en een aanslag op een Russisch toestel in Egypte, is niet in de cijfers meegenomen.

De ongelukkenratio kwam op 0,32. Dat betekent dat er slechts één groot ongeval was per 3,1 miljoen vluchten. De ongelukken, waarbij 136 doden te betreuren waren, kwamen vorig jaar allemaal op het conto van propellertoestellen. In 2014 was het aantal ongelukken, met een ratio van 0,27, nog lager, maar met 641 slachtoffers wel dodelijker.

De crash van het Germanwings-toestel en de Russische kist zijn niet meegenomen omdat die rampen het gevolg waren van moedwillig handelen. Noord-Amerika was de enige regio waarin de ratio verslechterde.

15-02-2016 © ANP / Demet TV