Doorbraak bij bestrijding kanker

Wetenschappers spreken van een enorme doorbraak in het kankeronderzoek: Met een behandeling waarbij het eigen immuunsysteem van een patiënt wordt ingezet, is bijna iedereen in een groep van terminale leukemiepatiënten genezen.

Bij immuunceltherapie worden immuuncellen van de patiënt afgezonderd en zodanig genetisch aangepast dat ze de specifieke kankercellen herkennen, aanvallen en vernielen. Het eigen immuunsysteem krijgt met andere woorden een boost en wordt ingezet om ook kanker te weren. Voordeel is dat de nadelen van radio-en chemotherapie vermeden worden.

Immuunceltherapie is al lange tijd veelbelovend maar niet eerder waren resultaten zo succesvol. Onderzoeker Stanley Riddell van het Amerikaanse Fred Hutchinson Cancer Research Centre en zijn team hebben iets revolutionairs voor elkaar gekregen, vinden experts.

“Het gaat om mensen die nog maar enkele maanden te leven hadden en bij wie alle andere therapieën faalden. Met de immuunceltherapie bereikten ze het stadium van ‘complete remissie’, waarbij geen enkele kankercel overblijft,” aldus Riddell.

Een tweede onderzoek liet zien dat de aangepaste immuuncellen, die zich telkens vermenigvuldigen, liefst 14 jaar in het lichaam blijven en dus als een preventief vaccin werken wanneer de kanker weer opduikt.

17-02-2016