Bezuiniging maakt einde aan ruimteonderzoek


Nederlands ruimteonderzoek zoals door astronaut André Kuipers zit er straks niet meer in. De zeven ton die daar jaarlijks voor wordt uitgetrokken dreigt te worden wegbezuinigd. Daarvoor waarschuwen 125 wetenschappers in een brandbrief aan het ministerie van Onderwijs en Wetenschap en aan onderzoeksfinanciers NWO en KNAW, schrijft de Volkskrant.


Het KNAW vindt dat het Nederlandse onderzoek in de ruimte te weinig opbrengt. Veel experts zouden het daarmee eens zijn, maar uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Nederland als een van de weinige landen wel degelijk de vruchten plukt van investeringen in ruimteonderzoek.


Kuipers testte op zijn missie Delta in lampen voor de openbare ruimte. Die lampen leveren de samenleving nu jaarlijks naar schatting 25 miljoen euro op.


De opstellers van de brief vrezen dat het hele ruimteprogramma instort. Na het schrappen van het onderzoek, zou Nederland ook niet meer willen betalen aan het Elips-programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Investeringen in dat programma zijn noodzakelijk om experimenten aan boord te krijgen. Als dat vervalt betaalt Nederland wel nog aan het onderhoud van het ruimtestation waar Kuipers nu verblijft, maar kan het er geen gebruik meer van maken.


28 april 2012, 07:38
Demet TV