Centrum tegen migrantensmokkel gelanceerd

In Den Haag is maandag een Europees centrum gelanceerd dat de smokkel van migranten moet bestrijden. Het agentschap (EMSC) maakt deel uit van de Europese politieorganisatie Europol en heeft als belangrijkste taak EU-lidstaten te helpen bij het ontmantelen van criminele mensensmokkelnetwerken.

Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen migranten de EU binnen. Verreweg het grootste deel (90 procent) deed dat met de hulp van mensensmokkelaars.

,,We hebben de oorlog verklaard aan smokkelaars’’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) bij de presentatie. Het centrum moet een cruciale rol spelen in het intensiveren van de relatie met niet-EU-landen.

Europol heeft al soortgelijke afdelingen om terrorisme en cybercrime te bestrijden.

22-02-2016 © ANP / Demet TV