‘Turkije Rapporteur EU is geloofwaardigheid verloren’

Turkije Rapporteur Kati Piri (Europarlementariër voor PvdA) is haar geloofwaardigheid verloren. Dat zegt de Turkse minister Volkan Bozkir vandaag. Kati Piri heeft vorige week een bezoek gebracht aan Diyarbakir waar het Turkse leger een zogenoemde ‘schoonmaakactie’ voert tegen de terreurorganisatie PKK. Turkije rapporteur Piri heeft een verslag van haar bezoek op haar persoonlijke website gepubliceerd, maar opvallend genoeg heeft ze daarbij niet eens een keer de term ‘terreurorganisatie’ voor de PKK gebruikt. Minister Bozkir vindt dit onacceptabel.

De PKK staat in Europa op de lijst van terroristische organisaties, maar ondanks dat neemt Turkije rapporteur Piri het woord ‘terroristische organisatie’ niet in haar mond, aldus Bozkir. ‘Een dag na de begrafenis van de mensen die tijdens de aanslag in Ankara om het leven kwamen, heeft Piri een bezoek gebracht aan PKK-aanhangers. Dit toont het gebrek aan respect voor het verlies van Turkije,’ aldus de Turkse minister Bozkir.

Bozkir: “Het is de vraag in hoeverre een rapporteur die zich zo partijdig opstelt, een gezond rapport kan uitbrengen over Turkije. Als in een Europees land een terreuraanslag wordt gepleegd wordt terreur met de sterkste bewoordingen afgekeurd. Maar bij een terreuraanslag in Turkije wordt gesproken over een burgeroorlog. Wij zullen geen begrip tonen voor deze mentaliteit. Als Turkije rapporteur Piri zich zo blijft opstellen, zal het voor haar moeilijk worden om behalve bij organisaties die zij in Diyarbakir heeft bezocht, in Turkije een gesprekspartner te vinden.” 

22-02-2016 © Demet TV