‘Noodopvang asielkinderen onder de maat’

De opvang van asielkinderen in een noodopvang is onder de maat en de verblijfsduur daar is veel te lang. Als die kinderen daar niet de zorg, het onderwijs en de thuisbasis hebben die ze nodig hebben, komen ze op een achterstand die ze misschien nooit meer inhalen. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert op basis van een eigen onderzoek.

Door het gebrek aan opvangplekken worden kinderen vaak opgevangen in tijdelijke onderkomens en moeten ze te vaak verhuizen. ,,Zeven tot tien keer verhuizen is geen uitzondering. Emotionele- en gedragsproblemen nemen hierdoor toe”, zegt Dullaert.

Op sommige locaties moeten kinderen soms weken wachten om naar school te gaan terwijl school juist de structuur biedt die zij nodig hebben. Bovendien moeten kinderen door de voortdurende verhuizingen steeds weer wennen aan een nieuwe school en wordt het onderwijs onderbroken, zo staat in de studie ‘Wachten op je toekomst. Kinderen in de noodopvang in Nederland’.

25-02-2016 © Demet TV