Haagse Harry komt teâhrug naah Duh Haag

Een icoon van de stad Den Haag krijgt een monument. Het gaat niet om een koning, een politicus, een kunstenaar of een zeeheld, maar om een stripfiguur: Haagse Harry. Het beeld staat op de Grote Markt in het hart van de hofstad en wordt donderdag onthuld.

Haagse Harry is bedacht door tekenaar Marnix Rueb, die in 2014 overleed. Het figuur praat (en vooral: scheldt) in plat Haags, heeft een matje in zijn nek en loopt altijd in trainingspak. Harry verscheen in 1991 in een Haags uitgaansblad, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Daarin gaat Nijntje ,,naah de dùinûh ennut stgand en naah de graute zei”.

Rueb overleed op 59-jarige leeftijd aan longkanker. Na zijn dood eerde Den Haag hem met de cultuurprijs van de stad. Dat geld, 50.000 euro, werd besteed aan het 3000 kilo zware standbeeld.

25-02-2016