Marokko verbreekt contact met EU

Het contact tussen Marokko en de Europese Unie is verbroken. Dat doet Marokko omdat het handelsakkoord op het gebied van landbouw nietig is verklaard.

De EU en Marokko hadden in 2012 een akkoord getekend op dit gebied, maar dat akkoord is nietig verklaard door het Hof van Justitie. Volgens het Hof is het niet duidelijk of de opbrengsten van grondstoffen uit de Marokkaanse Sahara ten goede komen aan de lokale bevolking. De EU is tegen de uitspraak van het Hof in beroep gegaan.

Marokko zegt “geen speelbal” te willen worden van een Europees juridisch conflict. “Dat zou de vertrouwensband tussen Europa en Marokko en de samenwerking in gevaar brengen,” aldus de Marokkaanse minister El Khalfi van Communicatie.

In het akkoord tussen EU en Marokko staan afspraken over het invoeren van o.a. tomaten. Ook zaken als visvangst in Marokkaanse wateren zijn vastgelegd in het akkoord.

26-02-2016 © Demet TV