Brandstichtende brandweerman moet de cel in

Een brandweerman moet acht jaar de cel in, omdat hij negen branden heeft gesticht in het Gooi. Hij had het voorzien op woningen, bossen en auto’s. Er vielen geen doden en gewonden, maar dat kwam door geluk en niet door de pyromaan, aldus het gerechtshof in Amsterdam woensdag.

De 35-jarige Peter K. was actief bij de vrijwillige brandweer en werkte als centralist op de alarmcentrale. De rechtbank had hem eerder elf jaar celstraf gegeven. Daar was hij tegen in beroep gegaan. De rechtbank vond dat alle branden levensgevaarlijk waren, het hof zag dat gevaar alleen bij één woningbrand in Laren, waar de bewoners thuis waren.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het hof is hij volledig toerekeningsvatbaar. Daarom is tbs geen optie.

02-03-2016