PvdA wil luchtbrug tussen Turkije en Europa

Als het aan de PvdA ligt komt er snel een luchtbrug tussen Turkije en Europa om gedurende een maand ,,minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag” over te brengen. De coalitiepartij wil dat premier Mark Rutte zich hiervoor inzet op de komende EU-Turkijetop in Brussel.

Dat blijkt uit een gesprek dat de Volkskrant heeft gevoerd met PvdA-leider Diederik Samsom. Coalitiepartner VVD is tegen het voorstel.

Samsom ziet een luchtbrug ,,als teken van goede wil”. ,,Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama’s met het uur groeien.”

Macedonische grens

Dat steeds meer EU-landen de grenzen sluiten, is volgens hem geen oplossing. ,,Meer hekken vernielt mensenlevens, ondergraaft de Schengenzone en versplintert de EU. De situatie aan de Macedonische grens, waar duizenden vluchtelingen vastzitten, loopt volledig uit de hand. Dit gaat fout, daar heb je geen glazen bol voor nodig.”

Hij wil dat alleen erkende vluchtelingen die al geruime tijd in Turkse opvangkampen verblijven in aanmerking komen om aanzuigende werking te voorkomen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is tegen. ,,Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie.”

03-03-2016 © Demet TV