PvdA wilde Halsema (GroenLinks) als minister

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft in 2012 voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gevraagd minister te worden in het toekomstige kabinet van VVD en PvdA, Rutte II. Maar de liberalen lagen dwars.

Asscher, toen nog wethouder in Amsterdam, benaderde Halsema twee weken na de verkiezingen. Het ging om Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, zei ze donderdag in het tv-programma Pauw. Vrijdag verschijnen haar politieke memoires: Pluche.

Halsema wist meteen dat ze niet wilde, maar zei dat niet direct. Ze noemt het een briljante zet van de PvdA om haar minister te willen maken. De sociaaldemocraten zouden daardoor verzekerd zijn van de steun van GroenLinks. Asscher gaf Halsema 48 uur bedenktijd, maar in die periode trok hij het aanbod in omdat de VVD er niets voor voelde.

Halsema verliet de Haagse politiek ruim vijf jaar geleden. Voor haar tijd bij GroenLinks was ze actief binnen de PvdA.

04-03-2016 © Demet TV